Tilläggsisolering är något som många passar på att göra nu när energipriserna är osäkra. Det kan vara ett smart drag både för plånboken och eknomin. En del höjer dock ett varningens finger och säger att om man isolerar för mycket så kan man få problem med fukt och mögel. Stämmer verkligen detta? Vi ska försöka reda ut lite saker i den här artikeln.
För det första vill vi informera dig om att mögel finns överallt omkring oss. Det kommer alltid att vara så, och ställer sällan till större problem för oss. Det mesta av möglet omkring oss går inte att upptäcka. Det kan handla om mikroskopiska sporer. Dessa kan ligga i träda i de byggmaterial som våra hus består av, ofta i många år.
När man isolerar kan det vara svårt att få det att bli 100 % tätt, även om man är hyfsat noggrann. Luft vill gärna hitta små passager där den kan tränga igenom. Med luft kommer fukt.
De felsta kända märken av isolering behandlas isolermaterialet med ämnen som mögel inte tycker om att växa på. Mögel är trots allt en levande organism och har därför preferenser om var den vill bo, precis som du och jag. Isolering behandlas ofta med ämnen som fenol, formaldehyd, olja och harts, vilket hämmar mögeltillväxt.
Men eftersom luft (och fukt) vill hitta små väger runt isoleringen så kan det ändå uppstå problem. Luften drar nämligen med sig små partiklar och damm. Och precis som ett luftfilter så bildas det med tiden en beläggning på ytan av just damm, trä och andra partiklar. Dessa är inte behandlade med ovan nämnda ämnen, och då kan mögelsporer ta fäste på dem.
Kall luft bär mindre fukt än varm luft. Men det betyder inte att kyla innebär att fukten inte finns. När det är varmt hålls fukten i luften i form av ånga. Men när luften är kall fäster sig fukten i de saker som finns i närheten. Så ett kallt hus binder fukten i sina material, vilket gör att det finns större risk för fuktskador och mögel.
Därför är lösullsisolering hyfsat riskfritt, eftersom den görs i hus som inte är kallställda och därför kommer inte temperaturen fluktuera, vilket kan bidra till kondens. Det finns dessutom saneringsfirmor som utför lösullsisolering, vilket är en extra trygghet då de är vana att tänka på fukt och mögel i sitt arbete och har den rätta kompetensen.
Många som haft fuktskada i golvet väljer ventilerade golv för att förebygga att en sådan skada skulle uppstå igen. Det är extra angeläget om ens hus är byggt direkt på en platta på marken. Kika gärna in på Ventilerade Golv Stockholm för att läsa mer om detta.
Mer information om avfuktningsteknik
Mer information om mögelutredning