Hur kan man se skillnad mellan hussvamp och svartmögel?

februari 27, 2023

Hussvamp och svartmögel är två olika typer av svamptillväxt som kan skada byggnader och andra strukturer. Här är några viktiga skillnader och likheter mellan de två:

Hussvamp angrepp
Hussvamp

Utseende

Hussvamp är vanligtvis en brunröd färg och har ett fibröst, trådigt utseende. Svartmögel, som namnet antyder, är svart till färgen och har ett slemmigt, ibland luddigt utseende.

Var det växer

Hussvamp växer vanligtvis i fuktiga, dåligt ventilerade områden som krypgrunder, källare och vindar. Svartmögel, å andra sidan, kan växa i alla områden som är fuktiga eller har höga luftfuktighetsnivåer, inklusive badrum, kök och tvättstugor.

Orsaker

Hussvamp orsakas av en svamp som livnär sig på trä, vilket kan göra att den blir svag och spröd. Svartmögel orsakas av flera arter av mögel, som kan växa på en mängd olika ytor, inklusive gipsskivor, mattor och trä.

Hälsorisker

Både Hussvamp och svartmögel kan utgöra hälsorisker för människor. Hussvamp kan orsaka andningsproblem och allergiska reaktioner. Svartmögel kan orsaka andningsproblem, allergiska reaktioner och i vissa fall toxiska reaktioner.

Sanering

Hussvamp kan saneras genom att ta bort det angripna virket och ersätta det med nytt, torrt virke. Svartmögel kan behandlas genom att rengöra det drabbade området med en blekmedelslösning och åtgärda det underliggande fuktproblemet för att förhindra framtida tillväxt.

Sammanfattningsvis, medan både Hussvamp och svartmögel orsakas av svampar och kan orsaka skador på strukturer och hälsorisker för människor, har de olika utseenden, platser, orsaker, hälsorisker och behandlingar.

Läs mer om hussvamp hos UAMS

Läs mer om mögellukt och luktsmitta

Läs mer om utredningar hos UAMS

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu