Mögelproblem i skola invigd 2013 – "Värre än vad någon tänkt sig"

januari 29, 2024

De senaste provtagningarna har avslöjat att Nya Raketskolan i Kiruna är i betydligt sämre skick än tidigare befarat. Resultaten visar tydligt förekomsten av mögel, svamp och en otillräcklig ventilation i skolbyggnaden. I de mest allvarliga fallen kan hela skolan tvingas stänga.

Läs mer om mögelutredning

Läs mer om Äkta Hussvamp

Läs mer om ventilation

Allvarliga problem med mögel och fukt upptäckta

Skolchefen Viktoria Björklund är mycket bekymrad över situationen och säger: "Det är inte bra att vistas i en sådan här miljö."

De nya proven visar att mögel och svamp har drabbat samtliga fasader i huvudbyggnaden. Det har också upptäckts skador under golvmattorna, där limmet har lösts upp och golvet har börjat försämras. Även sidobyggnaderna på skolan kämpar med liknande golvproblem.

Det har även blivit uppenbart att ventilationssystemet inte fungerar som det ska, vilket ytterligare förvärrar situationen.

Nya Raketskolan öppnade år 2013 och rymmer elever från förskoleklass till årskurs nio, inklusive ett fritidshem. Normalt sett har skolan över 700 elever och 150 personalmedlemmar. På grund av de pågående problemen har vissa elever redan tvingats flytta till andra platser.

Framtiden för skolans verksamhet är nu osäker och beror på resultaten av konsultanalyser som för närvarande genomförs. Efter att resultaten har utvärderats kommer en handlingsplan att utarbetas, och den förväntas vara klar i februari.

Viktoria Björklund kommenterade situationen och sa: "Jag vet inte i dagsläget, men i värsta fall måste hela skolan stängas periodvis och alla elever flyttas i omgångar."

Lyssna på P4 Norrbottens inslag

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu