Skydda din hälsa och egendom: Ta reda på skillnaden mellan säkra och farliga typer av mögel

december 30, 2022

Mögel är en typ av svamp som kan växa på en mängd olika ytor, inklusive trä, papper och isolering. Medan vissa typer av mögel är ofarliga och till och med har fördelaktiga användningsområden, kan andra typer av mögel vara farliga för människors hälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska skillnaderna mellan säkra och farliga typer av mögel och diskutera de steg du kan vidta för att förhindra och åtgärda mögeltillväxt i ditt hem eller företag.

Hard cheese heads ripening on shelf in production in the chamber
Det finns flera varianter av helt ofarlig mögel

Ofarliga typer av mögel: Vanligt förekommande i miljön och används i livsmedels- och medicinproduktion

En av de viktigaste skillnaderna mellan ofarliga och farliga typer av mögel är graden av toxicitet. Vissa typer av mögel, som Aspergillus och Penicillium, är relativt ofarliga och finns ofta i miljön. Dessa typer av mögel används ofta vid tillverkning av mat och medicin, eftersom de har förmågan att producera antibiotika och enzymer som kan vara till nytta för människor.

Farliga typer av mögel: Toxiner kända som mykotoxiner kan orsaka hälsoproblem

Andra typer av mögel kan dock producera gifter som kallas mykotoxiner, som kan vara skadliga för människor och djur. Några exempel på farliga typer av mögel inkluderar Stachybotrys chartarum (även känd som "svartmögel"), Alternaria och Cladosporium. Dessa typer av mögel kan orsaka en mängd olika hälsoproblem, inklusive allergiska reaktioner, andningsproblem och undertryckande av immunsystemet.

cleaning of room wall from mold with brush
Farligt mögel syns inte alltid för blotta ögat

Utseende är inte alltid en pålitlig indikator på toxicitet: en del farliga mögel kan se ut som säker mögel

En annan skillnad mellan säkra och farliga typer av mögel är utseendet. Vissa typer av mögel, som Aspergillus och Penicillium, är ofta gula, gröna eller bruna. Farliga typer av mögel, såsom Stachybotrys chartarum, kan vara svarta eller grönsvarta. Det är dock viktigt att notera att färgen på mögel inte alltid är en tillförlitlig indikator på dess toxicitet, eftersom vissa typer av farlig mögel kan likna säkra typer av mögel.

Förhindra tillväxten av mögel: Tips för att minska luftfuktigheten och upprätthålla en ren miljö

För att förhindra tillväxt av mögel i ditt hem eller företag är det viktigt att kontrollera fuktnivåerna. Mögel kräver fukt för att växa, så genom att minska luftfuktigheten och snabbt åtgärda eventuella läckor eller vattenskador kan du förhindra att mögel tar tag. Det är också viktigt att regelbundet rengöra och underhålla ditt hem eller företag, eftersom damm och skräp kan ge en matkälla för mögel.

Läs 5 enkla tips: så undviker du fuktproblem i källare

Läs mer om avfuktning i Stockholm

Checking the growth of molds in the chemical laboratory
Testning av mögel

Vad du ska göra om du misstänker mögel: testning och åtgärdande av saneringsfirma

Om du misstänker att du har mögel i ditt hem eller företag är det viktigt att ta itu med problemet omgående. En kvalificerad saneringsfirma kan testa förekomsten av mögel och bestämma typen och svårighetsgraden av angreppet. Om mögelsvampen bedöms vara farlig är det viktigt att få den borttagen av en professionell, eftersom ett försök att ta bort det själv kan sprida sporerna och potentiellt förvärra problemet.

Slutsats: Skydda din hälsa och egendom genom att känna till skillnaderna mellan säkra och farliga typer av mögel

Sammanfattningsvis är mögel en vanlig och ofta ofarlig svamp som kan växa på en mängd olika ytor. Vissa typer av mögel kan dock vara farliga för människors hälsa och producera gifter som kan orsaka en rad hälsoproblem. För att förhindra tillväxt av mögel i ditt hem eller företag är det viktigt att kontrollera fuktnivåerna och regelbundet rengöra och underhålla din fastighet. Om du misstänker att du har mögel är det viktigt att få det professionellt testat och borttaget för att skydda din hälsa och värdet på din egendom.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu