8 krukväxter som bekämpar fukt och mögel i hemmet – och var du ska placera dem

november 29, 2022

Experter från YouTube-kanalen The Daily Eco har delat med sig av åtta krukväxter som bekämpar fukt och mögel – växter som inte bara kan försköna ditt hem, utan också tjäna en viktig roll för att "skydda ditt hus från mögel".

När det kalla vädret sveper över Sverige, börjar många svenska hem att bilda kondens och få problem med mögelsporer. Men enligt växtexperterna bakom Youtube-kanalen The Daily Eco finns det åtta krukväxter som kan "bekämpa" fukt i våra hem.

De delar växtvårdsinsikter med en publik på ca 3600 prenumeranter. Experterna förklarade: "Visste du att ackumuleringen av fukt i vårt hem kan bekämpas av växter som absorberar fukt? Dessa växter kommer också att försköna ditt hem och förbättra dess förhållanden.”

Fredskalla bekämpar fuktproblem
Fredskalla

Fredsliljan eller Fredskallan

Den första krukväxten som rekommenderas för att absorbera fukt i luften är Fredskallan, en tropisk växt som oftast finns inomhus på grund av sin oförmåga att motstå frost.

"Den behöver inte mycket belysning och har förmågan att absorbera fukt genom sina löv vilket gör den till ett utmärkt alternativ för rum utan många soltimmar och mycket luftfuktighet," sa växtexperterna. "Om bladen blir bruna är det ett tecken på att växten behöver mer vattning, en mer skyddad plats eller tillgång till kompost."

Spindelväxter mot mögel
Spindelväxt

Spindelväxter

Ungefär som fredsliljan har spindelväxter en bra förmåga att absorbera fukt från omgivningen. Daily Eco-experterna förklarade att växten absorberar mycket av vattnet den behöver "från luften".

"Om det ligger i ett fuktigt område behöver det inte mycket vattning," tillade de. – Likaså kräver den inte mycket ljus och har inte heller krävande vård. Du ska veta att den också kan rena formaldehyd i miljön."

Tillandsia Luftväxt renar luft och absorberar fukt
Luftväxt, Tillandsia

Tillandsia eller Luftväxter

"Tillandsia absorberar fukt i miljön för att återfukta sig själv eftersom den inte har rötter att fästa vid marken för att utvinna näringsämnen eller vatten", förklarade The Daily Eco-experter. "Det är en av anläggningarna med störst avfuktningskapacitet, och de behöver inget substrat så vi har större frihet när vi väljer plats."

Tillandsia är lättodlade växter, som bara behöver lite gödning vid vissa tider, och lite vattenstänk i extremt torra miljöer.

Melaleuca myrtenväxt är bra mot fukt
Myrtenväxt

Niaouli

Niaouli-växter är en del av en familj av buskar och träd som växer i Australien, så de är vana vid varma och fuktiga miljöer. De hör till samma myrtenväxtfamilj som Tea Tree. "Särskilt den här är känd för att vara ett av de träd som absorberar fukt mer effektivt, och är mycket användbar i jordar med överskott av vatten," sa experterna. "Den når höjder på upp till 20 eller 25 meter, även om den lätt kan beskäras för att kontrollera dess tillväxt."

Calathea absorberar fukt i luften
Calathea

Calathea

Calathea-växter behöver en fuktig miljö för att trivas. Daily Eco-teamet förklarar att det betyder att den "kan absorbera en betydande mängd fukt i luften." De tillade: "På grund av deras låga ljuskrav och deras krav på luftfuktighet används dessa slående färgglada lummiga växter i stor utsträckning för att absorbera vatten från badrummet."

Bambupalm
Bambupalm

Bambupalm

Bambupalmer absorberar inte bara omgivande luftfuktighet, utan de är också kapabla till luftrening. "I sin naturliga miljö når den höjder på upp till tre meter höga", säger The Daily Eco. "Även om det växer inomhus mycket mindre. Vi rekommenderar att du hittar en fuktig och skuggig plats för den.”

Mynta
Mynta

Mynta

Mynta är inte bara praktisk i köket som matlagningsingrediens, utan den kan också absorbera fukt från miljön. "Denna aromatiska växt är utmärkt på att absorbera fukt från jorden," förklarade Daily Eco-videon. – Likaså absorberar den mycket fukt från omgivningen, så den är också idealisk att ha i köket, badrummet eller vardagsrummet. "

Murgröna mot fuktproblem
Murgröna

Murgröna

Murgröna är bäst lämpad att placeras i luften eller högt upp, till exempel på en hylla. YouTube-kanalexperterna förklarade: "Klättrande murgröna hjälper till att hålla luften ren och absorberar dess fuktighet och skyddar ditt hus från mögel."

Läs mer här om du behöver hjälp med avfuktningsteknik

Läs mer här om du vill ha en mögelteknisk besiktning av ditt hus.

Här kan du se videon i sin helhet (på engelska)

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu